Jako malé dítě jsem měla silnou alergickou reakci na mák. Od té doby jsem se mu striktně vyhýbala a nemohla ho ani cítit. Jelikož je mák plný živin, hodně jsem o něm poslední dobou přemýšlela a rozhodla se zjistit, zda bych ho mohla po tolika letech opět jíst.
Nechtěla jsem péct žádnou kalorickou bombu a mokovec jsem tedy ani nedoslazovala ani nepolévala žádnou polevou. I tak byl výborný.
Suroviny na 8 porcí:
3 vejce
3 zralé banány
100 g máku
100 g kaštanové mouky
1 dcl kokosového mléka
1/2 lžičky jedlé sody
1 špetka soli
kokosový olej na vymazání formy
Postup:
- Troubu předehřejte na 170° C.
- Banány rozmixujte s žloutky a kokosovým mlékem.
- Přimíchejte mák, kaštanovou mouku a jedlou sodu.
- Bílky s špetkou solí vyšlehejte v tuhý sníh.
- Sníh opatrně vmíchejte do těsta.
- Těsto nalijte do vymazané formy kokosovým olejem.
- Dle výšky formy pečte 30 - 40 minut. V případě potřeby v polovině pečení teplotu snižte.
V období paleolitu živočišní předchůdci rozhodně nemohli nastavovaat na troubě teplotu pečení a tím navozovat vznik termotoxinů, neznali ani půmyslový mák, ani vejce od slepic ze zemědělské velkovýroby, natož nemohli používat vyšlechtěné přeslazené banány ani kaštanovou mouku. Paleolitická dielta sběrača a lovce byla ze surovin dostupných v době paleolitu, nikolv ze zemědělských surovin dnšní industriální společnosti. Lovená zvěř i sbírané plody byly v oblobí paleolitu absolutně bez toxických kontaminantů technické civilzace. Peční v troubě, to je přesun do současnosti.
OdpovědětVymazat