Vepřová panenka s medovou glazurou


Suroviny:
1 celá vepřová panenka
1/2 hrnku medu
1/4 hrnku olivového oleje
šťáva z půlky citrónu
3 utřené stroužky česneku
2 lžičky provensálského koření
1/2 lžičky mletého pepře

Postup:
Smícháme všechny ingredience ve vhodné nádobě, do které posléze vložíme celý kus masa a obalíme marinádou. Přikryté vložíme minimálně na 2 hodiny do ledničky. Půl hodiny před pečením vyndáme a necháme při pokojové teplotě.
Panenku znovu celou potřeme směsí a přendáme na pekáč. Při 200°C pečeme zprudka 10 minut. Pak teplotu stáhneme na 160°C a pečeme dalších 20 minut. Panenku pravidelně potíráme marinádou a dle potřeby můžeme lehce podlít. Během poslední fáze pečení kontrolujeme dotykem, zda už není hotová. To poznáme tak, že už není měkká a ještě není tvrdá, ale je spíše pružná. V tento okamžik panenku vyndáme z trouby, zabalíme do alobalu a necháme 5 minut odpočinout.
Šikmo krájíme na plátky, které by měly být narůžovělé, nikoliv syrové. Podáváme s dušenou zeleninou.

0 komentářů:

Okomentovat