Karbanátky


Suroviny:
1 kg směsi mletého hovězího a vepřového masa
2 vejce
1 cibule
utřený česnek dle chuti
majoránka
pepř
olivový olej

Postup:
Mleté maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem, vejci a kořením. Malý kousek směsi můžeme dát na minutku do mikrovlnné trouby a ochutnat, zda je karbanátek dle vašich představ. Ze směsi tvarujeme mokrýma rukama bochánky a smažíme. Hotové karbanátky klademe nejprve na savý papír a teprve poté na talíře.

6 komentářů:

  1. obyčejné karbanátky, teda až na ten olivový olej, ten tam je úplně mimo

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, obyčejné karbanátky. Vy je nemáte rád/a?
    A jaký tuk by pro vás nebyl úplně mimo?

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem k tomu, že to není středomořská kuchyně, která je na olivovém oleji založená a ani ingredience ho nevyžadují, tak v tom receptu nemá logiku. Viděla bych to spíš na vepřové sádlo, zvlášť když máte nad nadpisem titulek Tradiční česká kuchyně..a když jsme u toho, opravdu naši paleolitičtí předci lisovali olivovvý olej? Teoreticky by se to krylo s koncem pozdního paleolitu, ale je to tak hraniční a nálezy nepodložené, že se mi tomu ani nechce věřit

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě máte pravdu, ale je třeba se na to dívat i z pohledu dostupnosti. Pokud máte vepřové sádlo z volně se pasoucích prasat, pak ho můžete jednou za čas použít. Ale ne pro každého je to dostupná surovina. Další možností je kokosový olej, který je výrazně dražší a zanechává kokosovou vůni i chuť. Pak už zbývá jen olivový olej. Každý si může zvolit variantu, která mu nejvíce vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  5. kokosový olej? ten se přeci v teplé kuchyni používat vůbec nemá.. navíc karbanátky na kokosovém oleji? Umíte si představit kombinaci kokosu a česneku? To zní jako Babicovina, než rozumné jídlo.. Co třeba olej slunečnicový, nebo řepkový?
    Maso, které používáte je pouze z volně pasoucích se prasat?
    Tak nějak mi tohle připomíná styl vegetariána v kožených botách :(

    OdpovědětVymazat
  6. Jste na stránkách paleo diety. Tady rafinované oleje nenajdete. Jak už jsem psala výše, kokos si s karbanátky představit neumím a proto jsem zvolila olivový olej.
    Tučnější maso je samozřejmě z volně pasoucího se dobytka. Libové být nemusí.

    OdpovědětVymazat