Jablka zapečená v pudinku

Letošní rok nahrává dezertům z jablek, kterých se urodilo opravdu velké množství. Jablečných receptů nebude tuto zimu dost a tak přidávám další, trochu netradiční, ale výborný.

Salát z čerstvých sardinek

Pokud jste pravidelnými návštěvníky jadranského pobřeží, možná tento salát znáte a možná jste si ho už dávno oblíbili. Já jsem ho objevila teprve teď, ale určitě zůstane součástí naší domácí kuchyně.

Lososový salát á la tartar

Syrového lososa není nikdy dost a do salátu se skvěle hodí. Lososa kupujte jen čerstvého a ihned po zakoupení uložte do mrazáku. Zmrazením ho zbavíte případných parazitů.

Kanic s persijádou

Persijádu mne naučila moje mamka, která vaří česko-italsko-chorvatskou kuchyni. Hodí se snad ke každé bílé rybě, kterou nemusíte nijak upravovat, protože persijáda ji dodá skvělou česnekovou chuť. Osobně ji jím po lžících.

Španělské papričky "de Padron"

Suroviny:
1 kg malých papriček (Capsicum annuum)
2 lžíce olivového oleje
hrubozrnná mořská sůl

Postup:
  1. Papričky omyjeme a důkladně osušíme.
  2. Do rozpálené pánve nalijeme olej a přidáme papričky.
  3. Restujeme ze všech stran tak, aby se nám nepřipalovaly.
  4. Po pár minutách vyjmeme a položíme na ubrousek, který nasaje přebytečný tuk.
  5. Posypeme solí a můžeme podávat.
Výborně se hodí ke grilovaným masům nebo jako předkrm.


Ovocný salát v melounu

Suroviny na 2 porce:
1 meloun Gallia
10 kuliček červeného hroznového vína
10 jahod
1 broskev
4 litchi
limetová šťáva
máta

Postup:
  1. Omytý meloun opatrně propichujeme v polovině nožem do špiček a po rozpůlení vydlabeme vykrajovátkem na kuličky.
  2. Kuličky z melounu smícháme v míse s očištěným hroznem, přepůlenými jahodami, na plátky nakrájenou broskví, očištěnými a vypeckovanými litchi a limetovou šťávou.
  3. Servírujeme do melounové misky a ozdobíme mátou.

Mangovo jablečný salát

Suroviny:
1 mango
1 jablko
1 lžička lněného oleje
1/4 lžičky strouhaného zázvoru
limetová šťáva
bazalka

Postup:
  1. Jablko a mango očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Bazalku nakrájíme na tenké proužky.
  3. V misce promícháme s olejem, zázvorem a limetovou šťávou.